Bartenders Reunion

De Band

Artists Listings


De ontstaansgeschiedenis van de Bartenders Reunion gaat terug tot December 1985. Ter vervanging van een band die verhinderd was zocht de Vestingbar op de toen nog Technische Hogeschool Twente (inmiddels al weer dertig jaar Universiteit Twente) een bluesbandje.

Zanger/gitarist Frank Bouwmeester kreeg het verzoek een bandje samen te stellen. Hij stampte in no time de “TH Blues Band” uit de grond. Na slechts drie repetities gaf de band op 18 december 1985 een succesvol debuutoptreden. Een kritische toeschouwer en trompettist (Idius Felix) vervoegde zich na afloop in de kleedkamer en gaf aan 1) het best leuk te vinden maar 2) een trompet en “echte” blazersarrangementen te hebben gemist. Hij bood aan de band te gaan versterken, een aanbod dat de band graag accepteerde.

Drie maanden later stond de band onder de naam “Bartender Blues Band” opnieuw op hetzelfde podium. Hoewel de naam anders deed vermoeden, was de band een soul & rock and roll band geworden, in de stijl van de Blues Brothers. Het optreden was opnieuw succesvol. En al snel was de Bartender Blues Band de meest gevraagde studentenband van dat moment (in Enschede e.o.). Het eerste jaar trad de band vooral op in Twente, maar al snel in het hele land.

Maar zoals het menige band vergaat, na enige tijd gaan onderlinge verhoudingen, uiteenlopende muzieksmaken en discussies over vrouwen en geld opspelen. En in oktober 1999 was de koek op en stopte de band met optreden. Maar – Heintje Davids is er niets bij – een half jaar later begon het weer te jeuken. De leden veranderden de naam in “Bartenders Reunion” en opnieuw volgde enkele vette jaren, met heel veel optredens in eigen en buitenland. De band speelde van Delfzijl tot Middelburg, van Vaals tot Vlieland en van Enkhuizen tot Gronau. Het waren fantastische jaren. De foto’s uit die tijd spreken boekdelen (niet voor publicatie geschikt).

Toen de bandleden in de jaren 2000–2005 gingen afstuderen ging de frequentie van optreden omlaag. Maar de energie en vriendschap bleef. Ter ere van het 10-jarig bestaan van de band bracht de band een CD : ” Soul Generator”. Deze registratie van een (min of meer) live-optreden was binnen korte tijd uitverkocht. En sinds dit tienjarig bestaan is de band de afgelopen bijna twintig jaar enkele keren per jaar blijven optreden.

In 2011 vierde de band in een stampvolle Vestingbar voor ruim 200 vrienden ‘van toen en nu’ het 25 jarig bestaan. Een prachtige avond. Ter ere van deze mijlpaal schreef de band een eerste eigen song, 25 Years of Friendship and Soul.


De al twintig jaar vrijwel ongewijzigde bezetting is:

  • Peet Terluin altsaxofoon
  • Idius Felix trompet
  • Frank Bouwmeester zang, gitaar
  • Jan-Willem Klein-Willink tenorsax
  • Henri Mulder toetsen, zang
  • Rob Mangnus basgitaar, zang
  • Rob Jansen slagwerk, zang

Kenners en leken roemen de energie en frisheid van de band (ook al gaan de jaren tellen). De band zelf ziet elk optreden als een uitstapje en een geweldige gelegenheid elkaar weer te zien en bij te praten. Maar het spelen zelf staat voorop. Ongedwongen, niet perfect maar wel ontzettend leuk!!


Rob Mangnus

Peet Terluin

Idius Felix

Frank Bouwmeester